Cursus Internetopvoeding; wat is dat?

Wat is internetopvoeding?

Waar ik ook ben, ik hoor ouders praten over het gebruik van internet, whatsapp en het gamegedrag van de kinderen. Dat is meestal niet zo positief. Hoe kan dat?

Vroeger speelden we nog buiten, belden we nog aan de deur of we konden uren aan de telefoon hangen. Meestal stond de telefoon centraal in de woonkamer. Dus geheimen delen terwijl ouders thuis waren, zat er niet in.

Dat is nu allemaal anders. Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd de beschikking over mobiel internet. Ze kunnen zich dagen achtereen vermaken, regelmatig maken ze gebruik van verschillende beeldschermen tegelijk. U leest over allerhande narigheid dat er via internet het leven van uw kind binnen kan komen.  U wilt uw kind daartegen behoeden en dus een internetopvoeding meegeven.

Voor wie is deze cursus?

  • Alle ouders die graag hun kinderen op een positieve wijze willen begeleiden naar een bewust en veilig internetgebruik.
  • Ouders die twijfelen aan de huidige opvoeding rondom internet gebruik van de kinderen.
  • Ouders die graag meer willen weten over mediagebruik van kinderen en jongeren.
  • Ouders die een internetopvoeding willen meegeven.
  • Ouders die het zat zijn om altijd weer de strijd met hun kinderen aan te gaan over beeldschermgebruik.

Aanpak

De cursus  Internetopvoeding, wat is dat? wordt in groepen gegeven van maximaal 10 personen. Op deze manier is er genoeg persoonlijke aandacht en leert u ook van ervaringen van andere ouders. In verband met de aansluiting op de belevingswereld op internet van de kinderen,  wordt deze cursus wordt gegeven aan ouders van kinderen in de leeftijd van ongeveer 8 tot 12 en van 12 tot ca 15 jaar. Deze online wereld is nog te nieuw om te kunnen steunen op eigen ervaring en opvoeding.

Opzet

Deel 1

Uw kind lijkt wel vergroeid met zijn mobiel. En als hij thuis komt, heeft hij nauwelijks tijd om te vertellen hoe het op school was. Voor u er erg in heeft, zit hij of zij weer gebogen achter een willekeurig beeldscherm. En u zit er wat verloren bij met uw kopje thee. Hun mobiel blijft ook maar trillen van de statusupdates of binnengekomen berichtjes. Uw goed bedoelde adviezen worden genegeerd of als gezeur afgedaan.  Tijdens deze les ontdekt u hoe u hiermee om kunt gaan op een manier die past bij u en uw gezin.

Deel 2

Veilig internet

Internet is een prachtig medium. Maar net als in de echte maatschappij, is de online wereld ook niet zonder gevaar. Grooming, loverboys en cyberpesten zijn enkele voorbeelden. Hoe kunt u uw kind hierin begeleiden, daar gaan we dieper op in. Daarnaast worden ook de kansen en mogelijkheden besproken. Want internet is immers een prachtige uitvinding.

 • Resultaat

  • U bent bewust van uw eigen mediagedrag
  • U weet welke kansen en valkuilen internet biedt
  • U kunt uw kind begeleiden

Plaats

De cursus Internetopvoeding, wat is dat? wordt in midden Nederland gegeven. En op kantoor van MeerMediawijs in Leerdam

Tijdsinvestering2 x 2 uur
Prijs p.p.€ 65,00 (exclusief evt. reiskosten)
Groepsgrootte4 tot 10 personen