Freek en Floortje; ontdekkingsreizigers van nu

Soms werk ik voor de Bibliotheek AanZet als mediaoach voor leesbevordering. Dat vind ik bijzonder leuk om te doen.  Dit gebeurt vaak in de bibliotheek, de hele klas naar de bibliotheek. Op deze manier maken de kinderen er op leuke manier kennis. Veel kinderen zijn al lid, maar er zijn ook kinderen die nog nooit in de bibliotheek geweest zijn.

Voor mij is het belangrijk dat de kinderen plezier beleven aan het lezen. Op school gaat het om correct en vlot lezen, zelf leg ik de nadruk op het plezier in lezen. Wanneer zij lol krijgen in het lezen, dan komt het tempo vaak ook wel. Dus mag ik in de bibliotheek aan de jongste kinderen voorlezen en vervolgens gaan zij lettersoep koken, woordjes schrijven, kleuren en uiteraard mogen zij een boek uitzoeken die de school een aantal weken mag lenen.

Expeditie

Voor de hogere groepen is er een biebexpeditie bedacht. De kinderen ontdekken op speelse wijze hoeveel soorten informatie te vinden is in de bibliotheek. De kinderen moeten een touw knopen, dingen opzoeken in boeken, maar ook eigen creatieve oplossingen bedenken. Uiteindelijk zijn zij op zoek naar een eiland aan de andere kant van de wereld. Dan zie je de nieuwsgierigheid en de gulzigheid naar kennis van de kinderen. Dat is heel mooi. Er is zoveel enthousiasme in de groepjes.  Uiteindelijk winnen de kinderen allemaal een gratis lidmaatschap  tot de leeftijd van 18 jaar. Dat is natuurlijk een grapje, want alle kinderen kunnen gratis lid worden.

 

Ontdekkingsreizigers

Maar voordat we beginnen aan de expeditie begin ik vaak met een korte inleiding. We gaan op ontdekkingsreis door de bibliotheek.  Wanneer ik de kinderen vraag of zij een ontdekkingsreiziger kennen, dan krijg ik toch een verrassend antwoord. Marco Polo of Columbus moeten het toch afleggen tegen de moderne ontdekkingsreizigers als Floortje Dessing of Freek Vonk. Maar ik reken het goed. Zij ontdekken de wereld opnieuw, ieder op eigen wijze, maar duidelijk zeer inspirerend voor de jeugd.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *