Het leed dat loverboy heet.

Leed

Wat een drama speelt er zich af in het leven van vele jonge meiden en jongens. Het is leed dat de loverboy heet. Naast de pijn en vernedering dat het slachtoffer moet ondergaan, is het ook de gekmakende eenzaamheid die zijn activiteiten veroorzaken.

Tijdens een lessenserie over veilig en bewust internet blijkt dat het onderwerp ‘loverboys’ toch wel heel veel indruk maakte. De meeste leerlingen hebben wel gehoord van de werkwijze van deze pooiers. Maar toch verwachten zij nog dat er bijzondere cadeaus gegeven worden. Ook vinden zij de slachtoffers gewoon dom dat zij in de gladde praatjes trappen. Zoiets doe je toch niet! Dan begin ik te vertellen over Chantal.

 Slachtoffer

Chantal is een klasgenoot van de leerlingen. In het begin van het verhaal levert dit wel even verwarring op, want zij hebben toch helemaal geen Chantal in de klas? Maar al snel is er duidelijk wat er bedoelt wordt. Het kan zomaar een klasgenoot zijn. Chantal is een leuke meid, maar de laatste tijd is ze niet zo vaak meer op school, ook komt ze haar afspraken niet na en haar bijdrage voor de projecttaak van Biologie slaat echt nergens op. Ze gaat ook niet meer met haar vriendinnen naar de bioscoop, wat ze voorheen wel graag deed. Je kan niet meer op haar bouwen. Het wordt steeds vervelender.

Chantal

“Een tijdje geleden zat ik te chatten met iemand die ik via Instagram heb ontmoet. Die jongen heet Melvin, tenminste, zo noemde hij zichzelf. Hij was echt heel leuk. Hij vond mijn foto’s leuk en met hem kon ik over van alles en nog wat praten. Ik kreeg van hem ook foto’s, hij zag er geweldig mooi uit. Ongemerkt werd ik wel verliefd op hem. Ondanks dat ik pas twee weken met hem chatte, leek het alsof we elkaar al jaren kenden.

 Het circuit

Het verhaal gaat zo nog verder en Chantal eindigt tot haar nek in het prostitutiecircuit.” Chantal wordt begreigd, geschopt, geslagen en vernederd. Ze heeft niemand meer, iedereen heeft haar laten zitten. Dat kan ze ook wel begrijpen, maar zonder dat ene lijntje is het nóg moeilijker om dit circuit te ontvluchten.

Het leed dat loverboy heet.

Tijdens dit verhaal zijn alle leerlingen doodstil. En dan heeft zo’n slachtoffer ineens een verhaal. Dat is niet meer zomaar dom van haar (of hem!), het is alleen maar verschrikkelijk. Zij ontdekken dat je niet zomaar kunt oordelen dat iets dom is. Daarnaast wordt ook pijnlijk duidelijk hoeveel leed loverboys veroorzaken.vHet verbreken van contacten is voor loverboys bijzonder belangrijk. Daarom vind ik het goed dat klasgenoten, maar zeker ook vrienden en vriendinnen een lijntje contact houden. Het kan net die hyperbelangrijke lifeline voor een slachtoffer zijn.

 

Wilt u ook deze lessen bij u op school, of wilt u meer informatie?

Kijk dan op de site,  mail naar ingrid@meermediawijs.nl  of bel 06-81635964.

loverboys

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *