Internet wordt door tieners vooral gebruikt voor social media.

Er wordt heel veel geschreven en aangenomen over het gebruik van social media onder jongeren. Om echt te weten wat er speelt heb ik zelf een mini onderzoek gehouden onder bijna duizend leerlingen van 12 tot en met 15 jaar. De enquête is online en anoniem gehouden, waardoor deelnemers minder geneigd zijn sociaal gewenste antwoorden te geven.

Logo MeerMediawijs jpg

www.meermediawijs.nl  |   ingrid@meermediawijs.nl

Hier zijn de resultaten:

leeftijd

 

1 waarvoor gebruik je internet

 

 

 

10 hoeveel keer kijk je per dag op je mobiel             9 controleer je regelmatig wie je online vrienden zijn

 

 

 

 

8 ken je al je online vrienden            7 wel eens iets vervelends meegemaakt

 

4 Tijdens mijn huiswerk ben ik             5 online reageer ik

 

 

6 en als ik anders reageer

 

3 snachts staat mijn mobiel                 2 hoeveel uur ben je per dag online

 

 

Uit dit mini onderzoek komt wel een aantal interessante zaken naar voren. Internet wordt door tieners vooral gebruikt voor social media. Zij zoeken contact met vrienden en leeftijdgenoten. Tachtig procent van de respondenten geven aan nog nooit iets vervelends te hebben mee gemaakt. En slechts enkele procenten worden regelmatig getreiterd of bedreigd. Dat is op zich goed nieuws, maar wanneer je zelf bij die groep behoort, dan is iedere jongere er een teveel. Opvallend is ook dat bijna de helft van de jongeren ’s nachts hun mobiel niet bij zich hebben. Ik pleit ervoor dat dit percentage enorm opgeschroefd moet worden. Alle mobieltjes ’s nachts de slaapkamers uit. V&D, Blokker en de Hema zouden blij zijn wanneer iedereen weer een wekker zou kopen. Maar het is vooral veel beter voor de nachtrust.

Kort samengevat geeft het een goed beeld van het online gedrag van hoe de jongeren hun eigen internet gebruik momenteel inschatten.  Misschien is het leuk om deze vragen ook eens bij een groep ouders neer te leggen. Kijken of de resultaten overeenkomsten laten zien.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *