Workshop ‘online leefwereld van jongeren’

Wat is eigenlijk die online leefwereld ?

Kinderen en jongeren groeien op met internet. Heel jonge kinderen maken al gemakkelijker gebruik van een tablet dan een leesboekje. De hele wereld ligt voor hen open. Kinderen leren van elkaar. Ze horen van vrienden welke games en apps er op dit moment leuk zijn. Dit verandert bijna nog sneller dan het weer. Wat vandaag ‘in’ is, kan volgende week al weer verdrongen zijn door een andere app. Maar er zijn ook Apps die wel al langere tijd meegaan. De jeugd leert vooral veel van elkaar, handigheidjes voor in een game vinden zij ook vaak terug in filmpjes op You Tube. Het is een complete wereld met alle kansen en uitdagingen die kinderen zo graag krijgen.

Vijf jaar geleden was er nauwelijks nog mobiel internet en nu zijn kinderen gemiddeld 8 jaar, wanneer zij de beschikking krijgen over een eigen mobiel. Daarmee geven we de hele wereld aan het kind.

Leerkrachten zien wel de aantrekkingskracht van internet, maar wat de kinderen eigenlijk doen en waarom zij het zo ontzettend leuk vinden is niet altijd even duidelijk.  En dan zijn er natuurlijk ook de schaduwkanten van internet. Online pesten, privé foto’s delen, grooming zijn enkele voorbeelden hiervan. De jeugd heeft hierin begeleiding nodig. Dit begint uiteraard bij de opvoeding van de ouders. Maar ook de school heeft hier een belangrijke rol in. Dit kan alleen wanneer leerkrachten weten waar leerlingen mee bezig zijn.

Voor wie is deze workshop

De workshop  ‘online leefwereld van jongeren’ is geschikt voor iedere professionele opvoeder.  Leerkrachten, mentoren, interne begeleiders, remedial teachers etc.

Aanpak

Voorafgaand aan de workshop nemen we contact op, zodat we een workshop op maat krijgen. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de leeftijd en het niveau van de leerlingen.

Opzet

Tijdens de introductie van deze workshop  ‘online leefwereld van jongeren’ , worden de leervragen van de deelnemers geïnventariseerd. Deze leervragen worden direct in deze workshop meegenomen.  Om op te warmen starten we met het testen van de huidige kennis van de leerkrachten. Verschillende logo’s van platformen, termen en interessante weetjes komen in deze quiz naar voren.  Vervolgens gaan we dieper in op de social media en games die op dit moment veel gebruikt worden. En nemen we een kijkje in de nabije toekomst.  Na de pauze bespreken we gevaren van internet. Welke risico’s er zijn en hoe leerlingen daarin begeleid kunnen worden. Maar ook wat leerkrachten kunnen doen in het geval van een incident.

 • Resultaat

  • Weten wat leerlingen leuk vinden
  • Kennen de kracht van social media
  • Kennen de kansen en mogelijkheden van internet
  • Weten welke risico’s er online zijn
  • Weten hoe zij leerlingen kunne begeleiden

Zorgt u voor:

Beamer, scherm, geluid en computer/laptop en internetverbinding.

Plaats

De workshop  ‘online leefwereld van leerlingen’ wordt in heel Nederland gegeven.

Tijdsinvestering3 uur
Prijs€ 255,00