Ouderavond cyberpesten – online pesten

Cyberpesten is online pesten.

Cyberpesten is niets anders dan online pesten. Pesten met behulp van een internetverbinding. Dit gaat héél ver, is heftig en gebeurt vierentwintig uur per dag en zeven dagen in de week.

Waarom deze ouderavond cyberpesten – online pesten?

Internet is geweldig. Kinderen chatten, gamen en delen graag foto’s en filmpjes. Zodra kinderen de beschikking hebben over mobiel internet, zijn de mogelijkheden helemaal eindeloos. Dat is leuk en gezellig, want er spelen zich heel veel leuke dingen af op internet. Maar wat gebeurt er wanneer een kind online compleet belachelijk gemaakt wordt, of uitgescholden, bedreigd of juist compleet geneerd.  Hoe moet een kind hiermee omgaan. Er is veel onderzoek gedaan naar online pesten; het gebeurt veel. Bovendien elk slachtoffer is er een te veel. Online pesten is overal en altijd aanwezig en toch lijkt het onzichtbaar. Er zijn geen blauwe plekken, we zien niemand schoppen en toch kan dit enorme schade bij een kind aanrichten.  De groepsdruk is groot om mee te doen. En doordat de dader niet oog in oog met het slachtoffer staat, is online pesten hard en meedogenloos. Er zijn mensen die pesten, slachtoffers, maar ook toeschouwers en meelopers. Juist in die rol kunnen kinderen het verschil maken voor de slachtoffers.

Voor wie is deze ouderavond

Deze avond is bedoeld voor ouders van basis en middelbaar onderwijs, maar ook voor professionele opvoeders en hulpverleners.

Aanpak

Voorafgaand aan de ouderavond nemen we contact op over inhoud en actualiteiten. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de leeftijd van de kinderen.

Opzet

Met een interactieve presentatie starten we met bewust en veilig internetgebruik. Vervolgens gaan we dieper in op de wijze waarop er gepest wordt. Welk wapenarsenaal wordt er ingezet en hoe gaat dit in zijn werk. We bespreken hoe online pesten ontstaat en hoe kinderen zich weerbaar kunnen opstellen. Er wordt ook aandacht besteed aan de rol van de toeschouwers en meelopers. En wat ouders kunnen doen ter preventie, maar ook om kinderen te helpen, wanneer zij negatieve ervaringen opdoen op internet.

 • Resultaat

  • Kennen de aantrekkingskracht van de online wereld waar de kinderen leven
  • weten wat onlinepesten is
  • bewust zijn van verschillende rollen die er ingenomen word
  • weten wat zij kunnen doen om hun kind hierin te begeleiden.
  • Hebben tips om mee te nemen in de mediaopvoeding

Zorgt u voor:

Beamer, scherm, geluid en computer/laptop en internetverbinding.

Plaats

De workshop  ‘online leefwereld van leerlingen’ wordt in heel Nederland gegeven.

Tijdsinvestering2 uur en 10 minuten pauze
Kosten€ 335,00 excl. reiskosten en B.T.W.